Meer mensen en het liefst hoger opgeleid
Alleen al de 130 respondenten verwachten in de komende twee jaar 1200 nieuwe medewerkers nodig te hebben. Dat aantal staat synoniem aan een groei van het personeelsbestand van 16%. In de drie daaropvolgende jaren verwachten ze nog een extra groei van 20%. Het gaat vooral om vacatures op MBO niveau 3 en 4 én op HBO en WO niveau. Een veelgehoorde oorzaak is de uitstroom als gevolg van de vergrijzing. “Werkgevers hebben de komende jaren dus niet alleen heel veel medewerkers nodig”, legt Janou uit, “ook het gewenste opleidingsniveau stijgt. En als we dan kijken naar de gewenste opleidingsrichting, dan zoeken werkgevers vooral naar kandidaten met een opleiding op het gebied van techniek & procesindustrie, transport & logistiek en economie & administratie.”
Een van de belangrijkste conclusies uit het onderzoek is wel dat de relatie tussen het bedrijfsleven en het onderwijs beter kan. Vooral op het gebied van innovatie lijkt er sprake te zijn van een mismatch. Janou: “Bedrijven moeten innoveren, maar scholen beschikken vaak niet over meest actuele, technische middelen. Toch is zo’n probleem redelijk makkelijk op te lossen. Denk eens aan living labs waarbij studenten bij bedrijven op locatie praktijkervaring opdoen. Maar vergis je niet: het zijn niet alleen de harde competenties die niet aansluiten bij de vraag van werkgevers. Ook de zachte competenties zoals intrinsieke motivatie, hands-on mentaliteit en sociale vaardigheden verdienen meer aandacht van het onderwijs.”
Parallel aan bovengenoemde vraag, vragen bedrijven zich ook af hoe we talent aan onze regio kunnen binden. Want opleiden is één, maar als goed gekwalificeerde werknemers vervolgens in – pak ‘m beet – de regio Eindhoven of de Randstad gaan wonen en werken, hebben we nog steeds een probleem.