Vostermans Companies

Statushouder Anas kan dankzij Vostermans Companies weer bouwen aan een toekomst


Door de oorlog in Syrië moest Anas Almoghrabi (31) vier jaar geleden noodgedwongen zijn thuisland verlaten. Samen met zijn echtgenote en twee kinderen kwam hij naar Nederland. Om zijn gezin te kunnen onderhouden en om een nieuwe toekomst op te bouwen ging hij op zoek naar werk. Dankzij bemiddeling van het WerkgeversServicepunt Noord-Limburg (WSP) kon Anas uiteindelijk aan de slag bij Vostermans Companies als assemblagemedewerker. Zij waren immers op zoek naar goede, enthousiaste medewerkers. Hoewel de Nederlandse taal, maar ook de verschillen in cultuur een hele uitdaging bleken, waren ook oplossingen nabij. Het juiste commitment van de ondernemer, taalcoaching op de werkvloer, werkzoekende dienstverlening van de Gemeente Venlo en betrokkenheid van collega’s, maakt de inzet van Anas tot een succes.

Inzet van statushouders biedt nieuw potentieel

Vostermans Companies ontwikkelt, produceert en distribueert wereldwijd axiaal ventilatoren voor de industriële en agrarische markten. “Wij kregen een personeelsvraag van Vostermans”, aldus Jessica van Tol, accountmanager bij WerkgeversServicepunt Noord-Limburg. “Tijdens een gesprek hebben we de mogelijkheid besproken om statushouders in te zetten. Samen met Vostermans hebben we een rondleiding georganiseerd bij het bedrijf, speciaal voor statushouders.

Dit om een goed beeld te geven van de werkzaamheden”, aldus Jessica. “Aansluitend zijn er korte kennismakingsgesprekken geweest tussen de statushouders en de HR-medewerker van Vostermans. Statushouders zijn een nieuw potentieel op de arbeidsmarkt. Er zit vaak ontzettend veel talent in. Dat biedt nieuwe kansen op de huidige arbeidsmarkt waar de vraag naar vakmensen hoog is.”

Een unieke kans voor ondernemers

Anas bleek een goede eerste indruk achtergelaten te hebben. Vostermans wilde hem een kans bieden. Hij kreeg een proefplaatsing van een maand. “Bij ons krijgt iedereen gelijke kansen”, aldus Geert Vergeldt, HR-manager bij Vostermans.

“De inzet van statushouders biedt mogelijkheden. Elke ondernemer zou die moeten grijpen en zich niet moeten laten afschrikken door een stereotyperend beeld of vooroordelen. Met de juiste begeleiding, wat wij aan al onze medewerkers bieden, krijg je uiteindelijk een goed functionerende werknemer die je voor je bedrijf succesvol kunt inzetten.”
“De inzet van statushouders biedt mogelijkheden. Elke ondernemer zou die moeten grijpen en zich niet moeten laten afschrikken door een stereotyperend beeld of vooroordelen.”

Taalcoach

Anas kon bij Vostermans aan de slag als assemblagemedewerker, een functie die nauw aansluit bij het beroep dat hij in Syrië uitoefende. In eerste instantie werd Anas gekoppeld aan een collega die de Arabische taal sprak. Maar toen bleek dat Anas de Nederlandse taal onvoldoende machtig was, schakelde het WerkgeversServicepunt de hulp in van een taalcoach die Anas op de werkvloer en thuis begeleidt. “Ik ben stap voor stap met hem aan de slag gegaan”, legt taalcoach Said Alouad uit. “Zijn analfabetisme maakte de situatie weliswaar wat complexer, maar Anas is ontzettend leergierig en gemotiveerd.”

Bijzondere collega's

Nu zijn afbeeldingen een belangrijk hulpmiddel geworden in de communicatie, vooral bij werkinstructies. Om er zeker van te zijn dat Anas alles goed begrijpt, moet hij het herhalen in het Arabisch. Hij begint steeds beter Nederlands te praten en er zijn inmiddels leuke contacten ontstaan met collega’s. “Anas heeft met deze mannen en vrouwen ontzettend veel geluk gehad. Daar moet ik ook wel eerlijk in zijn. Echt iedereen is met hem begaan en probeert hem telkens te ondersteunen waar mogelijk. Dat geeft hem vertrouwen”, aldus Said.

Dankbaar en trots

Anas heeft zijn plekje inmiddels helemaal gevonden en wil het liefste alles communiceren in het Nederlands. “Want zo leer ik het nog beter”, vertelt hij met een grote glimlach. “Het werk dat ik nu doe is heel erg leuk. Ik ben heel blij met mijn collega’s en voel mij hier echt thuis. Ik ben dankbaar en trots dat ik hier mag werken. Dankjewel Vostermans!”
//]]>