Meer vraag dan aanbod
Dankzij de economische groei gaat het logistieke bedrijven voor de wind. De branche ontwikkelt zich in rap tempo als een kennisintensieve industrie en de vraag naar personeel is de afgelopen jaren fors gestegen, van 24.500 vacatures in 2013 naar een ruime verdubbeling (53.000 vacatures) in 2018. Maar – zo ervaren bedrijven – het wordt steeds moeilijker om die vacatures ook in te vullen. Dat dwingt de werkgevers tot creatieve oplossingen.
Om deze reden besloten zeven bedrijven en drie kennisinstellingen in de regio Venlo de handen ineen te slaan. Samen met SMART LCV, LIOF en het WerkgeversServicepunt Noord-Limburg organiseerden ze voor het tweede jaar op rij een logistieke tour om studenten en werkzoekenden - veelal zonder een opleiding of ervaring in de logistiek - kennis te laten maken met de sector. Doel van de tour was de mensen enthousiast te maken voor een baan in de logistieke sector. Want aan de sector kleeft nog een ouderwets imago. Een van vrachtbrieven, pakketten handmatig stapelen, zware dozen tillen en zelf labelen
Sjoerd Ewals, Director of People & Organizational Development bij Ewals Cargo Care B.V. over de tour: “We wilden het imago en het beeld dat met name (potentiële) instromers van de logistiek hebben verbeteren. Verrijken met innovatie, dynamiek, en professionalisme. Daarnaast vonden we het belangrijk om de complete keten te laten zien zodat duidelijk is welke schakels er zich in een logistiek proces bevinden. De insteek is lange termijn gericht, we hopen dat mensen duurzaam kiezen voor de logistieke sector. Vandaar dat we ons dit jaar additioneel richten op middelbare scholieren in de hoop dat een deel bewust kiest voor de logistieke sector n.a.v. deze dag. Dat kunnen we als logistieke bedrijven niet alleen. We hebben de overheid en kennisinstellingen nodig om er een succes van te maken en alle facetten te belichten. Deze brede aanpak is een sterke basis voor verdere samenwerking”.
Eigentijds beeld
Alle deelnemers aan de logistieke tour - in totaal ruim 400 – maakten kennis met bedrijven in de hele logistieke keten. Tijdens de rondleidingen en presentaties kregen de deelnemers een eigentijds beeld van de branche: een beeld dat wordt gedomineerd door snelheid, technische snufjes en innovatie. Uiteraard konden werkzoekenden ook direct reageren op openstaande vacatures, al dan niet gecombineerd met een opleidingstraject. Het concept van de dag, waarbij de deelnemers eens echt achter de schermen van de logistieke dienstverleners konden kijken, sprak aan.
Deelnemer Ruud van Rhee – een echte horecaman – was verrast door de aanpak van de dag en de openheid van bedrijven. “Door zo’n tour kom je op een andere manier in contact met potentiële werkgevers: je wordt direct bij het bedrijf betrokken. Tenminste, zo voelde het. En dat is toch heel anders dan enkel het contact rond een vacature. Of mijn toekomst in deze branche ligt? Wie weet! Ik heb in ieder geval onlangs de basiscursus tot douanedeclarant gevolgd. Dus een eerste stap is gemaakt.”
Marianne Lucassen liet in haar zoektocht naar vacatures de logistiek altijd links liggen, maar is door de tour van gedachten veranderd. “Sinds vandaag sluit ik een baan in de logistiek zeker niet meer uit. Complimenten aan de deelnemende bedrijven die ontzettend goed en in simpele bewoordingen hebben uitgelegd wat er allemaal in de logistiek gebeurt. Zo krijg je echt een realistisch beeld en dat is belangrijk om een weloverwogen keuze te maken.”