JobChef: koken en dineren in plaats van solliciteren


Werkzoekenden die al lange tijd uit het reguliere arbeidsproces zijn, hebben een alternatieve manier bedacht om met potentiële werkgevers in contact te komen, namelijk via zelfbedacht evenement JobChef. Op donderdag 21 november 2019 worden werkgevers uitgenodigd bij kookstudio L’Amuse Culinair in Venlo, om er samen met hen een diner te bereiden en te tafelen. Het doel: een opstap creëren naar een baan.
Het idee voor JobChef is ontstaan vanuit een groep Venlose werkzoekenden zelf. De meesten van hen werken al jaren op een zogenaamde werkervaringsplek, maar vinden het lastig om vanuit daar door te stromen naar de reguliere arbeidsmarkt. Een gemiste kans voor werkgevers, zo lijkt het. Het ontbreekt de sollicitanten immers niet aan competenties en vaardigheden en ze staan te springen om aan de slag te gaan in sectoren als de zorg, schoonmaak, horeca, groenvoorziening, tuinbouw of productie.

Het WerkgeversServicepunt Noord-Limburg, hét aanspreekpunt voor werkgevers in Noord-Limburg, begeleidt deze groep in hun arbeidsproces en vroeg hen: “Wat zouden jullie doen om aan een baan te komen, als we jullie de regie gaven?” Al snel kwam de groep met het idee voor JobChef: een culinaire middag waarbij werknemers en werkgevers elkaar op een hele andere manier leren kennen. De groep heeft zelf de locatie geregeld, uitnodigingen gemaakt en een menu van wereldgerechten samengesteld, even kleurrijk en gemêleerd als de groep zelf. De insteek: doordat de werkgevers op een hele andere, gemoedelijke manier met deze mensen in contact komen, zou het zomaar eens kunnen dat er nieuwe arbeidsrelaties ontstaan en er een ‘tweede date’ volgt.
//]]>