Statushouders stellen zich voor aan ondernemers

Dolgraag weer aan de slag


Ruim 20 statushouders uit het Midden-Oosten, Oost-Afrika en Azië konden, tijdens de ondernemersbijeenkomst ‘Ontdek het ongekend talent van statushouders’ kennismaken met hun, misschien wel, toekomstige werkgever. Statushouders zijn enorm gemotiveerd om in hun nieuwe thuisland aan de slag te gaan. Dat biedt nieuwe kansen op de huidige arbeidsmarkt, waar de vraag naar vakmensen hoog is. De grote opkomst van ondernemers uit Noord Limburg toonde aan dat er inderdaad veel interesse is in de inzet van statushouders in het arbeidsproces, maar het bleek ook dat er nog veel vragen zijn, vooral met betrekking tot taal, cultuur, wet- en regelgeving.
Na een officieel welkomstwoord van de organisatie en wethouder Alexander Vervoort konden de ondernemers op ‘reis’ langs verschillende branches; horeca, bouw, productie, logistiek, agrarisch, zorg, onderwijs. Ze maakten op die manier kennis met de statushouders die zich per branchegebied en inzetbaarheid presenteerden. Met gepaste trots toonden ze hun werk en vertelden ze over hun kwaliteiten. “De statushouders willen ontzettend graag kennismaken met ondernemers en het liefst zo snel mogelijk een baan vinden in hun vakgebied”, legt Jessica van Tol, accountmanager van het WerkgeversServicepunt Noord-Limburg uit. “De ondernemers maakten tijdens de bijeenkomst niet alleen kennis met de statushouders, maar ook met hun taal en cultuur. De statushouders hebben zich in de afgelopen weken intensief voorbereid op het vinden van werk in onze arbeidsmarkt. Deze bijeenkomst is een belangrijke stap in dit proces. Het is fantastisch dat de mensen deze kennismakingsbijeenkomst met de werkgevers bijeenkomst grotendeels zelf georganiseerd en voorbereid hebben.”

Hopen op nieuwe contacten

Sunil Lama en Randa Almbasbes zijn twee van de statushouders die aanwezig waren tijdens de bijeenkomst. “Zelf ben ik afkomstig uit Syrië en ik wil dolgraag werk vinden”, aldus Randa. “Met mijn man en drie kinderen ben ik moeten vluchten uit Syrië en neergestreken in Venlo. Ik vond het heel erg fijn om te zien dat mensen genoten van het eten dat wij vandaag voor ze hadden gemaakt. We hebben hard gewerkt om alles klaar te krijgen.” Sunil komt uit Nepal en woont samen met zijn vrouw en dochter ook in Venlo. “Ik heb een parttime baan, maar wil dit graag uitbreiden naar fulltime. Hoewel ik de Nederlandse taal nog niet helemaal foutloos onder de knie heb, probeer ik wel zoveel mogelijk Nederlands te spreken met vrienden, collega’s en buren. Het geeft mij een goed gevoel dat wij vandaag de kans kregen om de werkgevers te ontmoeten. Ik hoop dat er mooie dingen uit voortvloeien voor de hele groep en dat er goede contacten zijn gelegd.”
"Het feit dat er zoveel ondernemers op het event zijn afgekomen is voor ons een teken dat het thema statushouders leeft bij de werkgevers en dat ze benieuwd zijn naar het nieuwe arbeidspotentieel”

Duidelijk signaal

Alexander Vervoort, wethouder Sociale zaken, Werkgelegenheid en Sport kijkt tevreden terug op het event. “Het afgelopen anderhalf jaar is heel erg veel tijd en energie gestoken in de begeleiding van statushouders. We hebben ze niet zomaar bij de hand gepakt, maar zijn echt met ze aan de slag gegaan om een eigen plek te creëren in de samenleving. Nu is de tijd aangebroken om de ondernemers in Noord-Limburg deel te laten nemen aan dit succes. Het feit dat er zoveel ondernemers op het event zijn afgekomen is voor ons een teken dat het thema statushouders leeft bij de werkgevers en dat ze benieuwd zijn naar het nieuwe arbeidspotentieel”, aldus de wethouder.

Klaar voor een nieuwe uitdaging

Met het project 'Foreign skills, new grounds' wil de gemeente Venlo, in samenwerking met het WerkgeversServicepunt Noord-Limburg en met steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF), zorgdragen voor een intensievere begeleiding van statushouders. Het project maakt deel uit van het aanvalsplan ‘Venlo werkt’. Doel van het project is een grote groep statushouders binnen zes maanden naar een duurzame werkplek of opleiding te begeleiden. De afgelopen maanden zijn de competenties van de groep goed in beeld gebracht en is voor hen de Nederlandse arbeidsmarkt inzichtelijk gemaakt. Ze hebben diverse workshops gevolgd om zich op een nieuwe werkplek voor te bereiden. Kortom: ze zijn klaar voor een nieuwe uitdaging in hun huidige thuisland. Inmiddels hebben alle statushouders die deelnamen aan dit event een baan gevonden."
//]]>