Geprikkeld door deze successen, heeft Theo uiteindelijk de samenwerking gezocht met het WerkgeverServicepunt (WSP) Noord-Limburg. “In de zomer van 2019 las ik in NOEST Magazine het succesverhaal van UPS en ik was meteen enthousiast. Het bood perspectief voor onze eigen vraag naar mensen, dus nu bekijk ik samen met WSP-accountmanager Hen Schreurs hoe we elkaar verder kunnen helpen.”
Werken met zo’n verscheidenheid aan mensen is een uitdaging die DHL met slimme innovaties heeft weten te tackelen. “We werken bijvoorbeeld met pictogrammen voor het beschrijven van werkprocessen. Het is een universele taal die iedereen begrijpt, ondanks de verschillen in taal en cultuur. Verder heeft iedere groep medewerkers een eigen begeleider. Dit is het aanspreekpunt voor medewerkers en de schakel met de rest van het team, zodat de communicatie binnen de organisatie soepel verloopt.”
Puzzelen met arbeidspotentieel
Mede door de ervaringen met verschillende mensen, weet DHL haar arbeidskracht steeds efficiënter in te zetten. “We zorgen dat de werkzaamheden op de juiste manier onder onze medewerkers worden verdeeld. Daarbij kijken we naar ieders mogelijkheden. Het is steeds weer een puzzel die goed gemaakt moet worden.” De groep mensen met een arbeidsbeperking is in deze balans onontbeerlijk. “We kunnen het ons niet permitteren om dit potentieel niet te benutten en willen als werkgever waar mogelijk innoveren om mensen duurzaam in te kunnen zetten.”