Reijnders verzorgt al sinds 1966 het onderhoud van vastgoed, waarbij de focus op schilderen, verduurzamen en renoveren ligt. Met vestigingen in Venray, Venlo en Boxmeer, beslaat het werkgebied een groot gedeelte van Zuid-Nederland. Hun slogan ‘vaste waarde voor de toekomst’ heeft niet alleen betrekking op de gebouwen waaraan het bedrijf werkt, maar gaat óók over het eigen personeel. Met goede én voldoende vakkrachten blijft Reijnders namelijk een vaste waarde voor de toekomst! Eigenaar Gertjan geeft graag zijn visie op medewerkers en vertelt hoe hij de PSO-ladder (zie kader) gebruikt als opstap naar inclusief werkgeverschap.

Reijnders

Wisselende personeelsvraag

Gertjan Reijnders is continu op zoek naar nieuwe werknemers voor zijn onderhoudsbedrijf en benadert de arbeidsmarkt op een eigentijdse manier. “Ik ging aan de slag met de PSO-ladder en liet me daarbij begeleiden door Marianne van Schaik van All-Inclusion.” Marianne en Gertjan planden een kennismakingsgesprek, maakten de huidige arbeidssituatie inzichtelijk en gingen aan de slag. “Gertjan stelde een werkgroepje samen en ik kwam met een passend plan van aanpak”, legt Marianne uit. “Daarin nam ik niet alleen het traject PSO-ladder, maar ook huidige HR-processen, de gang van zaken bij functioneringsgesprekken en nieuwe vacatures mee. Op basis van mijn advies zijn medewerkers bijvoorbeeld gestart met Harrie Helpt; een training om van collega’s op de werkvloer waardevolle begeleiders te maken.”

.

"Door creatief met functies om te gaan en taken te herverdelen, maakten we ruimte voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt."

Op zoek naar personeel

Om de eerste trede op de ladder te behalen, adviseerde Marianne Reijnders om twee personen uit het doelgroepenregister toe te voegen aan het team. “In het begin vond ik dat wat lastig. Je denkt toch al snel dat iemand de juiste opleiding moet hebben of hebt vooroordelen over het kunnen van mensen. Maar Marianne opende mijn ogen. Ook in ons bedrijf is er een plekje voor iedereen. Als iemand voorbereidende werkzaamheden uitvoert zoals afplakken, kozijnen schoonmaken of de oude verf eraf halen, dan houden de vakschilders meer tijd over om te schilderen. Door creatief met functies om te gaan en taken te herverdelen, maakten we ruimte voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.” En dus ging Gertjan -in samenwerking met Sandra Yeardley van het WerkgeversServicePunt Noord-Limburg- op zoek naar personeel. “Op basis van een prettig eerste gesprek stelde Sandra een functieprofiel op. Vervolgens zocht zij kandidaten die daarbij aansloten en stelde deze aan ons voor. De reguliere sollicitatieprocedure met eerste en tweede gesprekken werd in gang gezet en uiteindelijk leidde dat tot drie proefplaatsingen. Na zes weken hebben we twee van de drie deelnemers een contract aangeboden.”

Vrolijk, gemotiveerd en trots

De twee nieuwe collega’s zijn inmiddels al enkele maanden aan de slag. Een van hen is Tseadu. Hij werkte in zijn thuisland als schilder en kent de fijne kneepjes van het vak. “Hem leiden we intern verder op. De andere kandidaat, Stefan, raakte -bij wijze van spreken- nog nooit een kwast aan. Hij is echter erg gedreven, past goed in het team en wil heel graag ons mooie beroep uitvoeren. Daarom start hij in september aan de schildersvakschool.” Marianne vult aan: “Door te denken in mogelijkheden en niet te kijken naar de beperkingen, heeft Reijnders er nu twee fijne collega’s bij.” “Mijn team doet er alles aan om onze nieuwe collega’s te betrekken bij het bedrijf. En dat zie je terug! Tseadu en Stefan zijn vrolijk, gemotiveerd én supertrots op hun baan. Ik vind het mooi dat we deze mannen een kans bieden om mee te doen in de maatschappij”, aldus Gertjan.

Trede 1 of 2?

Wat de inspanningen van Gertjan hebben opgeleverd? “Organisaties die de intentie hebben om binnen twee jaar door te groeien naar tenminste trede 1, worden op de PSO-ladder ingeschaald op prestatieniveau aspirant-status”, legt Marianne uit. “Omdat Reijnders een gedegen plan van aanpak had én het doel was om voor het einde van 2021 trede 1 te bereiken, vielen zij in die categorie.” Marianne is er vrijwel zeker van dat Reijnders trede 1 behaalt. “Op basis van mijn ervaring met andere klanten weet ik dat Gertjan meer dan genoeg doet om trede 1 te behalen. Sterker nog, volgens mij komt de volgende trede ook al in zicht. Omdat Reijnders niet alleen met de inclusiviteit van haar eigen organisatie bezig is, maar daarnaast ook haar partners stimuleert hetzelfde te doen, is trede 2 een reëel vooruitzicht. “Als Reijnders daadwerkelijk zo snel trede 2 behaalt, dan zou dit een van de snelste processen ooit zijn”, vertelt Marianne enthousiast. “Dat heeft ook met de prettige samenwerking met het WSP te maken. Op basis van deze positieve ervaring neem ik bij vervolgtrajecten hier in de regio wederom contact op!”

We laten vol trots zien waar we mee bezig zijn én voldoen nu aan de eisen van onze opdrachtgevers”, aldus Gertjan. “Maar daarnaast spraken we onze leveranciers ook aan op hun maatschappelijke rol. Zo is onze grootste verfleverancier nu ook aan de slag met de PSO-ladder. Inclusief ondernemerschap verspreid zich op deze manier als een olievlek, met als resultaat hopelijk een samenleving waarin iedereen een kans krijgt!”

Gertjan Reijnders – eigenaar Reijnders

Gertjan is de trotse eigenaar van familiebedrijf Reijnders. Hij is verantwoordelijk voor acquisitie, relatiebeheer en personeel. “Door medewerkers die de pensioenleeftijd bereiken, is de uitstroom binnen ons bedrijf groter dan de instroom. Vakkrachten zijn schaars en daarom kijken wij verder dan het reguliere circuit. Gecombineerd met het feit dat steeds meer van onze opdrachtgevers een bepaalde mate van maatschappelijke betrokkenheid eisen, heeft mij doen besluiten aan de slag te gaan met de PSO-ladder.”

Marianne van Schaijk – eigenaar All-Inclusion

Marianne stelt al haar hele leven alles in het werk om organisaties en mensen in hun kracht te zetten. Dat resulteerde in 2018 in All-Inclusion; een adviesbureau op het gebied van duurzame inzetbaarheid. “Ik ondersteun bedrijven om inclusiever te worden, omdat daar nogal wat bij komt kijken en het voor veel van mijn klanten nieuw is. Het behalen van een certificering voor de PSO-ladder is daar onderdeel van.”

PSO-ladder

De PSO-ladder (prestatieladder sociaal ondernemen) is in het leven geroepen door onafhankelijke onderzoeksorganisatie TNO. De ladder is een instrument om objectief te meten in welke mate organisaties werkgelegenheid bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Steeds meer organisaties, met name (semi-)overheden, eisen een bepaalde trede op de ladder van hun leveranciers en partners. De PSO-ladder is daarmee een ‘keurmerk’ voor inclusief ondernemerschap.

Dit traject opende mijn ogen. Ook in ons bedrijf is er een plekje voor iedereen.
Gertjan Reijnders
eigenaar Reijnders