“Ik had altijd nog een ouderwets beeld van de sector, maar ben nu enthousiast geworden.”

Veel animo voor nieuwe banen in de logistiek


Seacon Logistics, Verhoex douane service (CST Nederland), KLG Europe en Ewals Cargo Care – verenigd in SMART LCV - slaan de handen ineen tijdens de zoektocht naar goede arbeidskrachten voor de logistieke sector. Economisch gaat het de bedrijven voor de wind, de logistieke sector ontwikkelt zich in rap tempo als een kennisintensieve industrie en de vraag naar personeel zal enkel nog stijgen. Het WerkgeversServicepunt organiseerde daarom, een kennismakingsmiddag met bedrijfsbezoeken. Ruim 50 werkzoekenden, veelal met een financiële of administratieve achtergrond, lieten zich verrassen door het innovatieve karakter van de logistiek. En de logistieke dienstverleners werden op hun beurt verrast door de belangstelling van de werkzoekenden: de tour leidde tot meer dan 100 vervolggesprekken.

Afrekenen met vooroordelen

Doel van het bezoek was de mensen enthousiast te maken voor een baan in de logistieke sector. Maar aan de sector kleeft nog een ouderwets imago. Een van vrachtbrieven, pakketten handmatig stapelen, zware dozen tillen en zelf labelen. Volgens de werkgevers is die tijd inmiddels voorbij. Anno 2018 is techniek in de sector logistiek gemeengoed geworden. Daarom konden deelnemers deze middag kennismaken met de laatste technische snufjes, waaronder drones, virtual reality brillen, 3D printers en een zogenaamde Hololens, een slimme realitybril, die het voor werknemers makkelijker om goederen van klanten te verwerken en op de juiste manier op te slaan.

Terugblikkend op de dag kan de organisatie spreken van een geslaagde missie: de bedrijfsbezoeken leidden tot meer dan 100 vervolggesprekken. “Ik vind het bijzonder interessant om te zien wat ze allemaal doen”, aldus een van de deelnemers. “Met grote regelmaat zie ik vacatures voorbijkomen vanuit de logistieke wereld, maar ik werd telkens een beetje tegengehouden omdat ik (blijkbaar) nog een ouderwets beeld heb van deze beroepssector. Ik ben nu wel enthousiast geworden. Een aantal functies zie ik wel zitten. Dit biedt perspectief.”

Deuren letterlijk en figuurlijk openzetten

Ook voor de werkgevers leidde de dag tot verrassende inzichten. “Het is voor het eerst dat wij via deze weg actief in contact komen met toekomstige kandidaten”, legt Sjoerd Ewals van Ewals Cargo Care uit. “Wij hebben onze deuren letterlijk en figuurlijk opengezet. Ik heb begrepen dat er diverse deelnemers zijn die wel interesse hebben in een van de functies binnen ons bedrijf, maar ook in de vacatures van onze collega-ondernemers. Het gaat goed met de logistieke sector. De banen liggen er voor het oprapen en er zijn legio kansen voor werkzoekenden. We hopen van harte dat we binnenkort een aantal van deze mensen als nieuwe medewerker mogen verwelkomen.”
//]]>